"Φθηνή" άνοδος προς τις 840 μονάδες για το Χρηματιστήριο ~ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΦΥΓΜΟΣ

ΕΥΧΕΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ευχές του Δικηγόρου, Νομικού Συνεργάτη Γλυφάδας & Συμβούλου του Υπ. Τουρισμού κ. Αναστάσιου Ε. Θωμαΐδη Ευχές της κ. Ελεονώρα Μαρούλη - Σαπουνάκη Δημοτικού Συμβούλου του συνδυασμού «Η Γλυφάδα μας» Ευχές του Υποψηφίου Βουλευτή (Β Αθηνών - Νότιου Τομέα) κ. Μιχάλη Χριστοφίδη Ευχές του Αντιδημάρχου (Εσόδων & Προγραμματισμού) Γλυφάδας κ. Δημήτρη Νιτσιόπουλου Ευχές Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας - κ. Στέλιου Κουρουπάκη Ευχές της Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας κ. Μπέσσυ Αργυράκη
Ευχές του Δικηγόρου, Νομικού Συνεργάτη Γλυφάδας & Συμβούλου του Υπ. Τουρισμού κ. Αναστάσιου Ε. Θωμαΐδη Ευχές της κ. Ελεονώρα Μαρούλη - Σαπουνάκη Δημοτικού Συμβούλου του συνδυασμού «Η Γλυφάδα μας» Ευχές του Υποψηφίου Βουλευτή (Β Αθηνών - Νότιου Τομέα) κ. Μιχάλη Χριστοφίδη Ευχές του Αντιδημάρχου (Εσόδων & Προγραμματισμού) Γλυφάδας κ. Δημήτρη Νιτσιόπουλου Ευχές Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας - κ. Στέλιου Κουρουπάκη Ευχές της Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας κ. Μπέσσυ Αργυράκη

ΤΟΠΙΚΑ

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

"Φθηνή" άνοδος προς τις 840 μονάδες για το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα


"Αθόρυβα" και χωρίς να αναλώσει ιδιαίτερες δυνάμεις το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε σήμερα να κλείσει σε θετικά εδάφη, ανατρέποντας το αρνητικό πρόσημο των πρώτων ωρών της συνεδρίασης.


Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,38% στις 838,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 832,50 μονάδων (-0,34%) και 838,75 μον. (+0,01%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 18,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 17,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 543,5 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,20%, στις 2.200,50 μονάδες, ενώ στο +3,71% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.170,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,17% στις 1.086,23 μονάδες.

Χρειάστηκαν πάνω από πέντε ώρες συνεδρίασης για να καταφέρει ο όγκος συναλλαγών να ξεπεράσει τα 10 εκατ. τεμάχια, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να μην μπορεί να ανακάμψει, ακόμη και τις τελευταίες ημέρες του μήνα, όταν και παρατηρείται ένα "ελαφρύ" window dressing.

Και μπορεί το ΧΑ να κατάφερε θετικό κλείσιμο, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε κατά την έναρξη της συνεδρίασης, αλλά η διαρκώς μειούμενη συναλλακτική δραστηριότητα περισσότερο ανησυχία εμπνέει, παρά καθησυχασμό. Στο τελευταίο δεκαήμερο μάλιστα του Αυγούστου, μόνο σε δύο συνεδριάσεις, στις 21 και 22, κατάφερε ο όγκος συναλλαγών να ξεπεράσει τα 20 εκατ. τεμάχια.

Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, μπορεί πολλά από τα κρίσιμα ραντεβού που θα κρίνουν την πορεία της οικονομίας να αναμένονται τον Σεπτέμβριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών. Αντίθετα, παρατηρείται μια απραξία, η οποία όμως δεν μπορεί ακόμη να χαρακτηριστεί θετικά ή αρνητικά, εάν δεν έρθει η ώρα να δοκιμαστούν τυχόν θέσεις που χτίστηκαν "τεχνηέντως" στα τρέχοντα επίπεδα.

Πάντως, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, "υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι΄ αυτή τη στάση αναμονής στο ΧΑ. Αφενός η συμφωνία του Ιουνίου δεν ήταν επαρκής για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της ΕΚΤ. Αφετέρου οι τράπεζες, οι οποίες έπαιζαν παραδοσιακά ηγετικό ρόλο στο χρηματιστήριο, δεν έχουν λύσει ακόμη τα προβλήματά τους με τα κόκκινα δάνεια.

Μολονότι οι τράπεζες είδαν τις τιμές των μετοχών τους να αυξάνονται σημαντικά από τις αρχές του έτους (έως 30%), δεν υπαγορεύουν πλέον τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο. Επιπλέον οι επενδυτές δεν έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Σε περίπτωση όμως που ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, η εικόνα αυτή θα μπορούσε να αλλάξει άρδην".

Τεχνικά πάντως, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, η ζώνη των 800 μονάδων φαίνεται να έχει γίνει σημαντική βάση και πλέον μένει μία κατοχύρωση των 850-860 μονάδων για να δοκιμάσουμε υψηλότερα επίπεδα στις 900 ή τις 960 μονάδων. Ο τραπεζικός κλάδος έχει μπροστά του τα φθινοπωρινά stress tests που δεν δείχνει να τον προβληματίζουν τουλάχιστον στην παρούσα με δύο από τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες να έχουν κάνει βάση πάνω από τις τιμές της τελευταίας κεφαλαιοποίησης, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχαλκο σήμερα έκανε τη διαφορά, καταγράφοντας άλμα 8,52%, με την αγορά να καλλιεργεί προσδοκίες για τα μεγέθη του ομίλου,, με την Ελλάκτωρ να ακολουθεί, αφού έκλεισε στο +2,45%. Η Attica Bank, αν και ξεκίνησε υποχωρώντας κατά 2,08%, έκλεισε τελικά με κέρδη 2,08%, με τις ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Λάμδα να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Πειραιώς, Folli Follie, Εθνική, ΟΤΕ, Φουρλής, Eurobank και Μυτιληναίος, ενώ ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Jumbo ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές χωρίς πρόσημα. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Grivalia, Alpha Bank, Aegean και ΕΕΕ, ο ΑΔΜΗΕ έχασε 1,41% και η Motor Oil 2,09%.

Share:

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Translate

Η αγορά σας περιμένει να σας εξυπηρέτηση

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΊΤΕ ΣΩΣΤΑ & ΠΡΟΒΛΗΘΕΙΤΕ ΕΞΥΠΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

#Θερινά_Μαθήματα_2020 στο #Φροντιστήριο_ΚΥΡΙΤΣΗΣ






klinostrom

Blog Archive