Περίεργα φαινόμενα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ~ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΦΥΓΜΟΣ

ΕΥΧΕΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ευχές του Δικηγόρου, Νομικού Συνεργάτη Γλυφάδας & Συμβούλου του Υπ. Τουρισμού κ. Αναστάσιου Ε. Θωμαΐδη Ευχές της κ. Ελεονώρα Μαρούλη - Σαπουνάκη Δημοτικού Συμβούλου του συνδυασμού «Η Γλυφάδα μας» Ευχές του Υποψηφίου Βουλευτή (Β Αθηνών - Νότιου Τομέα) κ. Μιχάλη Χριστοφίδη Ευχές του Αντιδημάρχου (Εσόδων & Προγραμματισμού) Γλυφάδας κ. Δημήτρη Νιτσιόπουλου Ευχές Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας - κ. Στέλιου Κουρουπάκη Ευχές της Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας κ. Μπέσσυ Αργυράκη
Ευχές του Δικηγόρου, Νομικού Συνεργάτη Γλυφάδας & Συμβούλου του Υπ. Τουρισμού κ. Αναστάσιου Ε. Θωμαΐδη Ευχές της κ. Ελεονώρα Μαρούλη - Σαπουνάκη Δημοτικού Συμβούλου του συνδυασμού «Η Γλυφάδα μας» Ευχές του Υποψηφίου Βουλευτή (Β Αθηνών - Νότιου Τομέα) κ. Μιχάλη Χριστοφίδη Ευχές του Αντιδημάρχου (Εσόδων & Προγραμματισμού) Γλυφάδας κ. Δημήτρη Νιτσιόπουλου Ευχές Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας - κ. Στέλιου Κουρουπάκη Ευχές της Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας κ. Μπέσσυ Αργυράκη

ΤΟΠΙΚΑ

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Περίεργα φαινόμενα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας σκαρφαλώνει ψηλότερα, η συμμετοχή ξένων επενδυτών στις καθημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές ξεπέρασε ήδη το 60%, το ενδιαφέρον των Ελλήνων αναζωπυρώνεται αλλά οι χρηματιστηριακές εταιρείες όσο «πουλάνε Ελλάδα» τόσο ζημιώνουν!



Για τρίτη διαδοχική χρονιά οι μεγάλες Χρηματιστηριακές εταιρείες της χώρας –κατά κύριο λόγο θυγατρικές των συστημικών τραπεζών- ενώ κυριαρχούν από πλευρά τζίρου, δηλαδή διεκπεραιώνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό και όγκο συναλλαγών, καταγράφουν σημαντικές λειτουργικές ζημίες.

Αυτό σημαίνει ότι χρεώνουν μικρές έως μηδενικές προμήθειες, δηλαδή προτιμούν να «εξυπηρετούν» τους μεγάλες πελάτες τους (τα ξένα funds) χωρίς αμοιβή, χωρίς κέρδος, μόνο και μόνο για να γνωρίζουν εκ των προτέρων και να «ελέγχουν» τη ροή κεφαλαίων στη ρηχή ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Στον αναλυτικό πίνακα που δημοσίευσε –για πρώτη φορά ολοκληρωμένο- το «Π» του Σαββατοκύριακου, αποδεικνύεται ότι οι 6 ΑΧΕΠΕΥ με το συντριπτικά πολλαπλάσιο μερίδιο στις καθημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές, δηλαδή οι ΑΧΕΠΕΥ με τον θεωρητικά μεγαλύτερο τζίρο στο ελληνικό χρηματιστήριο, καταγράφουν -για τρίτη συνεχόμενη χρονιά- τεράστιες ζημιές. Με απλά λόγια οι ΑΧΕΠΕΥ με το 68% μερίδιο αγοράς εμφανίζουν λειτουργικές ζημίες μεγαλύτερες των 26 εκατομμυρίων Ευρώ! Το 2015 και το 2016 οι συσσωρευμένες ζημίες των ίδιων χρηματιστηριακών εταιρειών ξεπέρασαν τα 40 εκατ. Ευρώ!

Ακριβώς επειδή το φαινόμενο αυτό δεν είναι συγκυριακό πρέπει να αντανακλά κάποιου είδους στρατηγική. Οι συγκεκριμένες ΑΧΕΠΕΥ λειτουργούν με στόχο (;) την οικονομική ζημιά (!), πληρώνουν υπαλλήλους, στελέχη και αναλυτές, συμμετέχουν σε roadshows και επενδυτικές δραστηριότητες, προφανώς μόνο και μόνο για να διατηρούν τον έλεγχο των καθημερινών χρηματιστηριακών συναλλαγών…

Aντιθέτως, οι χρηματιστηριακές εταιρείες με συντριπτικά μικρότερα μερίδια αγοράς (κατά πολύ μικρότερα του 1%) εμφανίζουν κερδοφόρους ισολογισμούς και υγιή ανάπτυξη, παρά τις προφανείς, αναμφισβήτητες και δεδομένες δυσκολίες της αγοράς.

Αυτές οι μικρότερες ΑΧΕΠΕΥ προφανώς αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου (οδηγία Mifid) προσφέροντας συμβουλευτικές και διαχειριστικές υπηρεσίες σε όλων των ειδών τα ομόλογα, ξένα χρηματιστήρια, συναλλαγές over the counter κλπ.

Το ότι συρρικνώνονται, οι προμήθειες των ΑΧΕΠΕΥ για την διεκπεραίωση των χρηματιστηριακών συναλλαγών δεν είναι απαραιτήτως κακό, αρκεί αυτή η μείωση του κόστους συναλλαγών να αφορά όλους. Δυστυχώς δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Οι Έλληνες μικροεπενδυτές εξακολουθούν να επιβαρύνονται με χρηματιστηριακές προμήθειες της τάξης του 0,7% έως 1% για κάθε συναλλαγή στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και επιπλέον δεν μπορούν να κάνουν ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους, λόγω των capital control.

Τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν ως προς το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελληνική Χρηματιστηριακή αγορά. Οι τιμές των μετοχών ανεβαίνουν, ο τζίρος διογκώνεται και αρκετοί Έλληνες αποφασίζουν να «ξεθάψουν» τις κρυμμένες καταθέσεις τους για να συμμετάσχουν στην προσδοκία της «επιστροφής στην κανονικότητα» της ελληνικής οικονομίας.

Κατά το πρώτο μισό του 2017, η αξία των συναλλαγών του ΧΑ διαμορφώθηκε στα 14,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 20% περίπου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ωστόσο, επειδή το 2016 ο όγκος των συναλλαγών του β’ εξαμήνου ήταν χαμηλότερος από αυτόν του πρώτου (11,5 δισ. ευρώ), η μέχρι τώρα μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών βρίσκεται φέτος μόλις 2% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περσινή (58,5 έναντι 59,8 εκατ. ευρώ).

Από φέτος τον Μάιο, με αφορμή την πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και την έξοδο στις αγορές το ελληνικής καταγωγής επενδυτικό ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε. Οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων (Γερμανός Sunlight, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ κλπ) προσέφεραν την ευκαιρία συμμετοχής σε μικροαποταμιευτές που βρήκαν τρόπους διαφυγής από το ασφυκτικό πλαίσιο των capital control, αλλά και αποκόμισης επενδυτικών αποδόσεων…


του Χρήστου Κώνστα

Share:

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Translate

Η αγορά σας περιμένει να σας εξυπηρέτηση

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΊΤΕ ΣΩΣΤΑ & ΠΡΟΒΛΗΘΕΙΤΕ ΕΞΥΠΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

#Θερινά_Μαθήματα_2020 στο #Φροντιστήριο_ΚΥΡΙΤΣΗΣ






klinostrom

Blog Archive