Καμπανάκι για «διατηρήσιμη ανάπτυξη» στην παγκόσμια οικονομία ~ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΦΥΓΜΟΣ

ΕΥΧΕΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ευχές του Δικηγόρου, Νομικού Συνεργάτη Γλυφάδας & Συμβούλου του Υπ. Τουρισμού κ. Αναστάσιου Ε. Θωμαΐδη Ευχές της κ. Ελεονώρα Μαρούλη - Σαπουνάκη Δημοτικού Συμβούλου του συνδυασμού «Η Γλυφάδα μας» Ευχές του Υποψηφίου Βουλευτή (Β Αθηνών - Νότιου Τομέα) κ. Μιχάλη Χριστοφίδη Ευχές του Αντιδημάρχου (Εσόδων & Προγραμματισμού) Γλυφάδας κ. Δημήτρη Νιτσιόπουλου Ευχές Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας - κ. Στέλιου Κουρουπάκη Ευχές της Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας κ. Μπέσσυ Αργυράκη
Ευχές του Δικηγόρου, Νομικού Συνεργάτη Γλυφάδας & Συμβούλου του Υπ. Τουρισμού κ. Αναστάσιου Ε. Θωμαΐδη Ευχές της κ. Ελεονώρα Μαρούλη - Σαπουνάκη Δημοτικού Συμβούλου του συνδυασμού «Η Γλυφάδα μας» Ευχές του Υποψηφίου Βουλευτή (Β Αθηνών - Νότιου Τομέα) κ. Μιχάλη Χριστοφίδη Ευχές του Αντιδημάρχου (Εσόδων & Προγραμματισμού) Γλυφάδας κ. Δημήτρη Νιτσιόπουλου Ευχές Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας - κ. Στέλιου Κουρουπάκη Ευχές της Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας κ. Μπέσσυ Αργυράκη

ΤΟΠΙΚΑ

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Καμπανάκι για «διατηρήσιμη ανάπτυξη» στην παγκόσμια οικονομία

Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης
Καμπανάκι προς τους ηγέτες διεθνώς για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να χτυπήσει αυτή την εβδομάδα από το βήμα της ετήσιας συνόδου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας η Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο το πιο πιθανό είναι ότι οι προειδοποιήσεις της θα πέσουν στο κενό.



Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θα καλέσει τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να μετασχηματιστεί η ήπια ανάκαμψη που βιώνει σήμερα η παγκόσμια οικονομία σε κάτι πιο διατηρήσιμο.

Θα εστιάσει στην έλλειψη εκπαίδευσης, κατάρτισης και παραγωγικότητας που είναι αναγκαίες για τον παραπάνω μετασχηματισμό, ενώ παράλληλα θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη χαλιναγώγησης του σκιώδους τραπεζικού συστήματος που αναπτύσσεται ξανά με ραγδαίους ρυθμούς εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για τη σταθερότητα του οικονομικού συστήματος.

Η Λαγκάρντ θα καλέσει ακόμη κυβερνήσεις χωρών που έχουν τεράστιο πλεόνασμα, όπως η Γερμανία και η Κορέα, να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να δαπανήσουν περισσότερα βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τις χώρες που έχουν μεγάλα ελλείμματα και μειώνοντας τους κινδύνους από την κλιμακούμενη πόλωση της κοινωνίας.

Παγκοσμιοποίηση

Σε χθεσινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς υποστήριξε σχετικά ότι η επιτυχία του Τραμπ στις ΗΠΑ και του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) oφείλεται στην εξέγερση των θυμάτων της παγκοσμιοποίησης.

«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η παγκοσμιοποίηση λειτουργεί τέλεια για τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους, αλλά όχι και για τους υπόλοιπους. Εάν συγκρίνουμε τους οικονομικά παραγκωνισμένους στη Γερμανία με τους ψηφοφόρους του Ντόναλντ Τραμπ, θα δούμε μεγάλες ομοιότητες», τόνισε ο Στίγκλιτς. Στη Γερμανία, είπε, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που κερδίζουν ελάχιστα, το εισόδημά τους εδώ και χρόνια παραμένει στάσιμο και είναι δυστυχισμένοι.

«Υπάρχουν οικονομικός φόβος, οικονομική ανασφάλεια που με τη σειρά τους δημιουργούν φόβο απέναντι στο ξένο. Γι’ αυτό και η ξενοφοβία, το μίσος κατά των προσφύγων έχουν λάβει τρομερές διαστάσεις. Οι κυβερνήσεις έχουν υποτιμήσει πόσο σημαντικός είναι ένας ευπρεπής μισθός για την αξιοπρέπεια των πολιτών. Η αλλαγή πολιτικής είναι αναγκαία προκειμένου να βοηθηθούν οι οικονομικά παραγκωνισμένοι».

Η Γερμανία θα πρέπει να αυξήσει το εισόδημα των πολιτών οι οποίοι κερδίζουν λίγα ή μέτρια, τόνισε ο Στίγκλιτς.

Κάλεσε το Βερολίνο να επενδύσει το πλεόνασμά του σε υποδομές έτσι ώστε να συμμετάσχουν οι παραγκωνισμένοι στην αναπτυσσόμενη οικονομία.

Σφυρίζουν αδιάφορα

Το ερώτημα βέβαια είναι ποιος ενδιαφέρεται για όσα λένε Στίγκλιτς και Λαγκάρντ. Οι ηγέτες που θα συγκεντρωθούν στην Ουάσινγκτον σφυρίζουν εδώ και καιρό αδιάφορα για τις παραπάνω προειδοποιήσεις και σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν κάτι άμεσα προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι και η παγκόσμια οικονομία να βαδίσει σε έναν πιο βιώσιμο και δίκαιο δρόμο.

Η Γερμανία, ηγέτις της Ευρώπης, ενδιαφέρεται περισσότερο για το πώς θα διαχειριστεί τη γήρανση της δικής της γενιάς των baby boomers.

Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τραμπ νοιάζεται για το πώς θα κάνει την Αμερική πάλι μεγάλη με επαναφορά του προστατευτισμού, ενώ η Κίνα δείχνει να μπαίνει σε φάση ενδοσκόπησης καθώς οι εκρηκτικοί ρυθμοί ανάπτυξης του παρελθόντος δείχνουν πια μη διατηρήσιμοι.

Την ίδια στιγμή, η ομαλότητα μιας παραγωγικότητας που αυξανόταν διαρκώς στο παρελθόν -οδηγώντας σε υψηλότερους μισθούς, μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα και μείωση των κρατικών χρεών- δείχνει να μην ξαναεπιστρέφει.


Από την άλλη, ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, αυτοματοποίηση και οικονομία του διαδικτύου κερδίζουν διαρκώς έδαφος οδηγώντας το οικονομικό γίγνεσθαι σε αχαρτογράφητα ύδατα.

Share:

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Translate

Η αγορά σας περιμένει να σας εξυπηρέτηση

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΊΤΕ ΣΩΣΤΑ & ΠΡΟΒΛΗΘΕΙΤΕ ΕΞΥΠΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

#Θερινά_Μαθήματα_2020 στο #Φροντιστήριο_ΚΥΡΙΤΣΗΣ






klinostrom

Blog Archive