Τρύπα 1.3% του ΑΕΠ βλέπει το ΔΝΤ - Στρώνει χαλί για νέα μέτρα

Δύο δυσμενείς προβλέψεις για την Ελλάδα κρύβει η έκθεση για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών ανά τον κόσμο που δημοσίευσε το ΔΝΤ.
Δύο δυσμενείς προβλέψεις για την Ελλάδα κρύβει η έκθεση για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών ανά τον κόσμο που δημοσίευσε το ΔΝΤ στο πλαίσιο της φθινοπωρινής έκθεσης. Εκτιμά ότι το 2017 το πρωτογενές πλεόνασμα θα κινηθεί κάτω από τον πήχη του 2,2% που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση ενώ για το 2018 εκτιμά ότι δεν θα πιάσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.


Για την περίοδο δε μετά το 2018, η πρόβλεψη ναι μεν είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 3,5% αλλά αυτή η πρόβλεψη «υποστηρίζεται» με την πρόωρη μείωση του αφορολογήτου όχι από το 2019 αλλά έναν χρόνο νωρίτερα.

Το επόμενο διάστημα, και ειδικά στη συνάντηση Τσακαλώτου-Λαγκάρντ, θα πρέπει να γίνει καταγραφή προθέσεων της άλλης πλευράς: θα πειστεί το ΔΝΤ ότι για το 2017 το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1,7% όπως προβλέπει η έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο; Και αν όχι, θα δημιουργήσει αυτή η στάση πρόβλημα στην πρόθεση της κυβέρνησης να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα και φέτος; Δεύτερον: για το 2018 θα ζητηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα δεδομένου ότι ο πήχης από την πλευρά του ΔΝΤ παραμένει στο 2,2%;

Υπάρχει ένα επιχείρημα που υποστηρίζει την άποψη ότι το ΔΝΤ δεν θα ζητήσει νέα μέτρα που να καλύπτουν τη διαφορά από το 2,2% στο 3,5% του ΑΕΠ (σ.σ άλλωστε κάτι τέτοιο θα σήμαινε νέα μέτρα 2,4 δις. ευρώ ποσό ικανό να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση). Η πρόβλεψη που βλέπει τώρα το φως της δημοσιότητας δεν είναι καινούργια. Και τον περασμένο Ιούλιο όταν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ έδινε την έγκρισή του για το ελληνικό πρόγραμμα (έστω και την καταρχήν έγκριση) η πρόβλεψη ήταν αντίστοιχη: 1,7% για το 2017 και 2,2% για το 2018. Το πρόγραμμα του Ιουλίου, ήταν αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που έγινε στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης. Στη β’ αξιολόγηση, ο προϋπολογισμός του 2018 απασχόλησε τους δανειστές και μάλιστα συμφωνήθηκαν νέα μέτρα άνω των 500 εκατ. ευρώ για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που έβλεπε το ΔΝΤ. Έκτοτε δεν έχει αλλάξει κάτι. Μένει λοιπόν να φανεί αν το ΔΝΤ θα επανέλθει διατυπώνοντας πλέον την άποψη ότι το 2,2% που έβλεπε «αρκετό» το καλοκαίρι δεν είναι πλέον και τόσο αρκετό.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόβλεψη ότι για το 2019 και μετά το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ κρύβει μια «παγίδα»: στηρίζεται στην εκτίμηση ότι το 2019 θα έχουμε και μείωση συντάξεων και μείωση αφορολογήτου. Αυτό, δεν αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης και θα παραμείνει ως εκκρεμότητα για το τέλος του προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά θα το βρει μπροστά της.

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Συντάξεις: «Ξαφνικός θάνατος» τα Χριστούγεννα – Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Μπαμ και κάτω για τους συνταξιούχους τα προσεχή Χριστούγεννα, αφού θα μάθουν μία και έξω πόσο έχουν χάσειαπό τις συντάξεις.

Blog Archive