Ιδιαίτερα ευνοϊκές οι συνθήκες χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη

Το ευρώ μπορεί να έχει ανατιμηθεί περισσότερο από κάθε άλλο σημαντικό νόμισμα το 2017, ωστόσο οι συνθήκες χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά ευνοϊκές.


Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται στα ύψη, τα επιτόκια δανεισμού και η απόδοση των κρατικών ομολόγων είναι πολύ χαμηλά (σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και αρνητικά), το πιστωτικό περιθώριο μικρό (σ.σ. η διαφορά μεταξύ της απόδοσης ενός γερμανικού κρατικού ομολόγου και ενός άλλου κρατικού ομολόγου με ίδια περίοδο ωρίμανσης αλλά χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση) και η πιστωτική επέκταση ισχυρή, εν μέρει χάρις στα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, που έχει λάβει η ΕΚΤ. Συνολικά, λοιπόν, οι συνθήκες χρηματοδότησης εξακολουθούν να είναι σχεδόν οι πιο ευνοϊκές από την ημέρα που δημιουργήθηκε το ευρώ το 1999, και δεν είναι πολύ πιο χαλαρές απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού και πλέον δεν επεκτείνει τον ισολογισμό της με αγορές περιουσιακών στοιχείων. Είναι πιθανόν πως η ενίσχυση του ευρώ θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα και χωρίς αμφιβολία θα αναφερθεί σε αυτήν ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει.

Το Reuters μετέδωσε χθες πως η ταχεία ενίσχυση του ευρώ έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχία σε όλο και περισσότερους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης (βλ. σελ. 32). Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 10% έναντι του δολαρίου και της λίρας στερλίνας, σε μόλις τρεις μήνες. Αυτήν την εβδομάδα έσπασε το όριο του 1,20 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά εδώ και περίπου τρία χρόνια. Τα προηγούμενα έτη, ανάλογη ανατίμηση του ευρώ θα υπονόμευε την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης και τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. Ωστόσο, αυτήν τη φορά ενδέχεται να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Σύμφωνα με υπολογισμούς της BNP Paribas, η σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής που προκαλεί η άνοδος του ευρώ αντισταθμίζεται από άλλους παράγοντες. Επιπλέον η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι καλαθιού σημαντικών νομισμάτων έχει ενισχυθεί κατά περίπου 5%, δηλαδή όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Η ενίσχυση του ευρώ οφείλεται επίσης στην καλή πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, η οποία αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών.


Παραδοσιακά, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης βασίζεται στις εξαγωγές, συνεπώς είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στη μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Σήμερα, όμως, η οικονομική ανάπτυξη βασίζεται κυρίως στην εσωτερική ζήτηση, συνεπώς δεν επηρεάζεται τόσο πολύ όσο στο παρελθόν από την άνοδο του ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του 2017, όταν η Ευρωζώνη είχε αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 1,8%, η συνεισφορά της εσωτερικής ζήτησης ήταν 2,2% και του εμπορίου -0,4%. Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ οι χρηματοδοτικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι σχετικά πιο ευνοϊκές στην Ευρωζώνη, αν και η Fed αυξάνει με αργό ρυθμό τα επιτόκια δανεισμού και ετοιμάζεται να αρχίσει να περιορίζει τον ισολογισμό της. Η άνοδος των μετοχών, η υποχώρηση της απόδοσης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και η εξασθένηση του δολαρίου έχουν αντισταθμίσει με το παραπάνω τη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής της Fed. Οσο παραμένουν ευνοϊκές οι χρηματοδοτικές συνθήκες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, το επενδυτικό κλίμα, η διάθεση για ανάληψη ρίσκου και οι αγορές θα διαθέτουν ισχυρή υποστήριξη.

Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Συντάξεις: «Ξαφνικός θάνατος» τα Χριστούγεννα – Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Μπαμ και κάτω για τους συνταξιούχους τα προσεχή Χριστούγεννα, αφού θα μάθουν μία και έξω πόσο έχουν χάσειαπό τις συντάξεις.

Blog Archive