Βουτιά 20,5% στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων για το 2017


Συμπαρασύρθηκε και η Ελλάδα από το γενικότερο κακό κλίμα που επικρατεί στον κλάδο της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο.


Το 2017 έκλεισε με πτώση περίπου 20,5% στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και 11% στις επισκέψεις επιβατών σε σχέση με το 2016, δηλαδή 580.000 λιγότεροι ταξιδιώτες από την περασμένη χρονιά.

Αν και οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για μεγαλύτερη πτώση, κοντά στο 30%, τελικά η δύσκολη χρονιά για το κλάδο έκλεισε με 3.415 προσεγγίσεις πλοίων το 2017 από 4.307 το 2016 και 4.625.363 επιβάτες σε σχέση με 5.204.231 το 2016.

Χάσαμε ευκαιρία
Η Τουρκία έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, με έξι λιμάνια της να έχουν αφίξεις μόνο από την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία κρουαζιέρας Celestyal Cruisses. Ωστόσο η Ελλάδα δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την πρόκληση αυτή και να αυξήσει τις αφίξεις της, συμπαρασυρόμενη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής. Το 2016 είχε σημάνει αέρας αισιοδοξίας για τον κλάδο, καθώς ήταν η πρώτη χρονιά που αυξήθηκε κυρίως ο αριθμός των επιβατών, επιβιβάζοντας στα ελληνικά νησιά και λιμάνια πάνω από τα 5 εκατ. επιβάτες, γεγονός που είχε να συμβεί από το 2013. Το 2014 ήταν από τις χειρότερες χρονιές, καθώς οι προσεγγίσεις έπεσαν κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 4.000 προσεγγίσεων.

Ακτινογραφία
Η ετήσια παρουσίαση των αποτελεσμάτων για το περασμένο έτος έγινε για έκτη συνεχόμενη χρονιά από την Ενωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ). Στην ανακοίνωση της ΕΛΙΜΕ σημειώνεται ότι η εικόνα των στοιχείων του 2017 επαληθεύει τις προβλέψεις των στελεχών της αγοράς κρουαζιέρας για πτώση τόσο στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων όσο και στις επισκέψεις επιβατών κρουαζιέρας στους ελληνικούς προορισμούς, που επρόκειτο να επηρεασθούν κυρίως από την αστάθεια και αβεβαιότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα λιμάνια των χωρών αυτών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η πρώτη δεκάδα των προορισμών παραμένει η ίδια όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια με σταθερά πρώτο σε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και επιβατών το λιμάνι του Πειραιά και μόνη αξιοσημείωτη αλλαγή η δεύτερη θέση για το λιμάνι της Μυκόνου σε αντικατάσταση αυτού της Σαντορίνης, το οποίο μετατίθεται στην τέταρτη για πρώτη φορά».

Ο… χάρτης

Συγκεκριμένα, στο λιμάνι του Πειραιά που βρίσκεται στον πρώτο προορισμό το 2017 είχαμε 576 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων με 1.055.559 επισκέψεις επιβατών, έναντι 625 αφίξεων κρουαζιερόπλοιων το 2016, με 1.094.135 επισκέψεις επιβατών.


Η Μύκονος που έρχεται στη δεύτερη θέση είχε 501 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2017 με 699.304 επισκέψεις επιβατών έναντι 596 αφίξεων το 2016 με 722.517 επισκέψεις επιβατών. Στην τρίτη θέση είναι η Κέρκυρα με 410 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2017 και 679.681 επισκέψεις επιβατών, στην τέταρτη η Σαντορίνη με 406 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2017 και 620.570 επισκέψεις επιβατών και ακολουθούν το Κατάκολο, η Ρόδος, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Πάτμος και η Κεφαλλονιά – Ιθάκη στη 10η θέση. Πηγή των στοιχείων αποτελούν τα μέλη της ΕΛΙΜΕ (Οργανισμοί Λιμένων Α.Ε.), τα μέλη – παρατηρητές (Λιμενικά Ταμεία) και τα κατά τόπους Λιμεναρχεία της χώρας (όπου δεν υπάρχουν μέλη ή μέλη-παρατηρητές της ΕΛΙΜΕ).

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


 μανωλης πετροχειλος


ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ 


ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ  

ΕΑΚ SRVICE CARPTETS4U: ΝΤΥΣΤΕ, ΖΕΣΤΑΝΕΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΟΔΕΥΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΕΤΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL ΥΛΙΚΑ & ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ DECOUPAGE - ΕΙΔΗ HOBBY Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ERIODIM ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ MARAS COLLECTIONS ΕΙΔΗ ΓΑΜΟΥ ΒΑΠΤΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ GLASS DRIVE ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΡΥΣΤΑΛΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ 

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Συντάξεις: «Ξαφνικός θάνατος» τα Χριστούγεννα – Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Μπαμ και κάτω για τους συνταξιούχους τα προσεχή Χριστούγεννα, αφού θα μάθουν μία και έξω πόσο έχουν χάσειαπό τις συντάξεις.

Blog Archive