Πάνω από 35 funds διεκδικούν τα «κόκκινα» δάνεια

Τον συνωστισμό των funds που αγοράζουν «κόκκινα» δάνεια προκαλούν οι συνθήκες που διαμορφώνονται με το ξεκίνημα του 2018 στην ελληνική αγορά.Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Κεφαλαίου», ήδη 35 funds μελετούν το προς πώληση χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των funds που κινούνται διερευνητικά εν όψει των «πακέτων» NPLs που προετοιμάζουν για να θέσουν προς πώληση μέσα στο α’ εξάμηνο του 2018 οι τράπεζες.

Η προοπτική της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και η επικείμενη νέα έξοδος του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, που διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον, αλλά και το γεγονός ότι αυξάνονται οι πιέσεις προς τις τράπεζες για τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εντείνουν την προσέλευση των funds και προδιαγράφουν ευρύτερο κύμα επενδυτικού ενδιαφέροντος σε όλο το φάσμα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το αυξημένο ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets, προβληματικά και μη, κατέστη σαφές στις ελληνικές τράπεζες όχι μόνο στις επαφές που πραγματοποίησαν το τελευταίο διάστημα στο Λονδίνο, αλλά ακόμα και την εβδομάδα αυτή στη Φρανκφούρτη. Στο περιθώριο των επαφών των επικεφαλής των διοικήσεων των τραπεζών με SSM και ΕΚΤ (Ντανιέλ Νουί, Μπενουά Κερέ), αλλά και με τον πρόεδρο της Bundesbank (Γενς Βάιντμαν), πραγματοποιήθηκαν επαφές στελεχών των ελληνικών τραπεζών και με ξένα funds. Έπειτα από ενάμιση χρόνο οι επαφές αυτές είχαν πλέον να βασιστούν σε ένα story για την ελληνική οικονομία, το οποίο εξυφαίνεται με έρεισμα στη μεγάλη αποκλιμάκωση της απόδοσης του κρατικού ομολόγου και στις προοπτικές που διανοίγονται μετά την επικείμενη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Παράλληλα, η δέσμευση των τραπεζών για τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία όχι μόνο κινείται σε πιο φιλόδοξους στόχους, αλλά επιπλέον δεν μπορεί να μείνει στα «χαρτιά» εν όψει των stress tests, υποκινεί διογκούμενο ενδιαφέρον από τα ξένα funds.

Το σήμα του SSM

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Κ», το σήμα για έμφαση στις πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων δίνει και ο SSM. Στη συνάντηση που είχαν στις 15 Ιανουαρίου οι Έλληνες τραπεζίτες με την επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, η «κατεύθυνση» για πωλήσεις «κόκκινων» δανείων δεν αποτέλεσε απλώς σύσταση, αλλά ζητούμενο που πρέπει να εκπληρωθεί έστω και με παράπλευρες απώλειες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυρία Νουί ζήτησε να προχωρήσουν οι πωλήσεις NPLs χωρίς χρονοτριβή, έστω και αν γίνουν σε χαμηλές τιμές, δημιουργώντας κεφαλαιακή ζημία στις τράπεζες. Μάλιστα, η επικεφαλής του SSM τόνισε ότι η συγκυρία για πωλήσεις «κόκκινων» δανείων είναι ευνοϊκή και υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Παρέπεμψε, δε, τους Έλληνες τραπεζίτες στο παράδειγμα της Ιταλίας και στις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων από τράπεζες όπως η Intesa. Η τελευταία προχώρησε σε πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ και προγραμματίζει επιπλέον πωλήσεις 6 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019, τη στιγμή που ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της ως προς το σύνολο των δανείων της ανέρχεται σε μόλις 10,5% (τον Σεπτέμβριο του 2017, πριν από την πώληση των δανείων 10 δισ. ευρώ, ο δείκτης NPEs ανερχόταν σε 12,8%).

Σημειώνεται ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τις ελληνικές τράπεζες υποχώρησε τον Σεπτέμβριο 2017 στο 44,6% (αντιστοιχεί σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 100,4 δισ. ευρώ) και ο στόχος είναι να πέσει στο 35,2% στο τέλος του 2019.

Αυτά, τη στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του τραπεζικού συστήματος κινείται στο 4,6% και η Ελλάδα ακολουθεί με μεγάλη υστέρηση τις επιδόσεις των άλλων χωρών στη μείωση των NPEs. Τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρώτη έκθεση προόδου των χωρών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο της μείωσης των κινδύνων για την τραπεζική ένωση, θέτουν την Ελλάδα σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

Μεταξύ β’ εξαμήνου 2016 και β’ εξαμήνου 2017 οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν μόλις κατά 0,6% τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους (από το 47,2% στο 46,9%), όταν στην Κύπρο επήλθε μείωση 11%.

Οι τιμές

Οι τράπεζες θα επισπεύσουν τις πωλήσεις δανείων κυρίως στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο και σε μικρότερο βαθμό στο καταναλωτικό. Μέχρι τα τέλη του 2019 στοχεύουν σε επιπλέον πωλήσεις 4,7 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τις συνολικές πωλήσεις NPLs για την περίοδο Ιουνίου 2017 – Δεκεμβρίου 2019 στα 11,6 δισ. ευρώ.

Οι πωλήσεις θα πρέπει να γίνουν σε σημείο ισορροπίας τιμών ώστε να μην πληγούν οι ισολογισμοί των τραπεζών και δημιουργηθούν ανάγκες νέων κεφαλαίων. Αυτό θα κριθεί από το ύψος των προβλέψεων που έχει σχηματίσει η κάθε τράπεζα για τα χαρτοφυλάκια που θα βγάλει προς πώληση. Κατόπιν αυτού, οι τιμές στις οποίες θα πουληθούν δάνεια με εξασφαλίσεις θα αποτυπώσουν και την ποιότητα των προβλέψεων των τραπεζών.

Σύμφωνα με μια γενική εκτίμηση που αναφέρουν τραπεζίτες στο «Κ», οι τράπεζες έχουν «τιμολογήσει» τα συγκεκριμένα δάνεια στο 45%- 50% της αξίας τους μέσω των προβλέψεων που έχουν σχηματίσει για αυτά. Τα ενδεικτικά τιμήματα για αντίστοιχες πωλήσεις στο εξωτερικό κινούνται στο 35%-40% της αξίας των εξασφαλισμένων χαρτοφυλακίων, ενώ οι ενδείξεις για την Ελλάδα είναι στο 20%-25%.

Ερευνώντας τις αντοχές των τραπεζών με γνώμονα τη διατήρηση του δείκτη CET1 άνω του 12,5%, η ΤτΕ συμπεραίνει ότι το μεγαλύτερο δυνητικό έλλειμμα κεφαλαίων προκύπτει στην περίπτωση πώλησης του συνόλου αθροιστικά των καταγγελμένων επιχειρηματικών και καταναλωτικών απαιτήσεων και των αντίστοιχων ανοιγμάτων τους σε καθυστέρηση άνω των 360 ημερών, ήτοι του 44,8%% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ή 46,1 δισ. ευρώ, σε τιμές κάτω του 13,4% της ονομαστικής αξίας.

Στην περίπτωση πωλήσεων μόνο επιχειρηματικών απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καταγγελμένων που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 360 ημερών, προκύπτει κεφαλαιακό έλλειμμα μόνο σε τιμές κάτω του 10% και σε ποσοστό πωλήσεων άνω του 75% των εν λόγω ανοιγμάτων, ήτοι σε ποσό άνω των 27,1 δισ. ευρώ.


Πηγή: capital.gr – Ρεπορτάζ: Νένα Μαλλιάρα ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


 μανωλης πετροχειλος


ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ 


ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ  

ΕΑΚ SRVICE CARPTETS4U: ΝΤΥΣΤΕ, ΖΕΣΤΑΝΕΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΟΔΕΥΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΕΤΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL ΥΛΙΚΑ & ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ DECOUPAGE - ΕΙΔΗ HOBBY Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ERIODIM ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ MARAS COLLECTIONS ΕΙΔΗ ΓΑΜΟΥ ΒΑΠΤΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ GLASS DRIVE ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΡΥΣΤΑΛΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ 

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Συντάξεις: «Ξαφνικός θάνατος» τα Χριστούγεννα – Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Μπαμ και κάτω για τους συνταξιούχους τα προσεχή Χριστούγεννα, αφού θα μάθουν μία και έξω πόσο έχουν χάσειαπό τις συντάξεις.

Blog Archive