Σβήνουν το χρέος φτιάχνοντας πάρκα στις Σεϊχέλες ~ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΦΥΓΜΟΣ

ΕΥΧΕΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ευχές του Δικηγόρου, Νομικού Συνεργάτη Γλυφάδας & Συμβούλου του Υπ. Τουρισμού κ. Αναστάσιου Ε. Θωμαΐδη Ευχές της κ. Ελεονώρα Μαρούλη - Σαπουνάκη Δημοτικού Συμβούλου του συνδυασμού «Η Γλυφάδα μας» Ευχές του Υποψηφίου Βουλευτή (Β Αθηνών - Νότιου Τομέα) κ. Μιχάλη Χριστοφίδη Ευχές του Αντιδημάρχου (Εσόδων & Προγραμματισμού) Γλυφάδας κ. Δημήτρη Νιτσιόπουλου Ευχές Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας - κ. Στέλιου Κουρουπάκη Ευχές της Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας κ. Μπέσσυ Αργυράκη
Ευχές του Δικηγόρου, Νομικού Συνεργάτη Γλυφάδας & Συμβούλου του Υπ. Τουρισμού κ. Αναστάσιου Ε. Θωμαΐδη Ευχές της κ. Ελεονώρα Μαρούλη - Σαπουνάκη Δημοτικού Συμβούλου του συνδυασμού «Η Γλυφάδα μας» Ευχές του Υποψηφίου Βουλευτή (Β Αθηνών - Νότιου Τομέα) κ. Μιχάλη Χριστοφίδη Ευχές του Αντιδημάρχου (Εσόδων & Προγραμματισμού) Γλυφάδας κ. Δημήτρη Νιτσιόπουλου Ευχές Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας - κ. Στέλιου Κουρουπάκη Ευχές της Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας κ. Μπέσσυ Αργυράκη

ΤΟΠΙΚΑ

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Σβήνουν το χρέος φτιάχνοντας πάρκα στις Σεϊχέλες

Μια πρωτοπόρα κίνηση πραγματοποιεί η κυβέρνηση του νησιωτικού κράτους των Σεϊχελών, καθώς κατάφερε να «σβήσει» μέρος του χρέους της με αντάλλαγμα τη δημιουργία τεράστιων θαλάσσιων πάρκων για την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος.

Οι Σεϊχέλες πρόκειται να προχωρήσουν το πρότζεκτ της… δίκαιης ανταλλαγής, που αν λειτουργήσει πιθανόν να δημιουργήσει νέο σκηνικό στην παγκόσμια οικονομία, βάζοντας ιδέες και σε άλλα κράτη.

Ο κυβέρνησης των Σεϊχελών συμφώνησε να δημιουργήσει δύο θαλάσσια πάρκα για την προστασία δελφινιών και άλλων ειδών υδρόβιας ζωής, ρίχνοντας σωσίβιο σωτηρίας σε κοράλλια, τόνο, χελώνες που έχουν βρεθεί στη δίνη της υπεραλιείας και της κλιματικής αλλαγής. Αντ’ αυτού, η αμερικανική οργάνωση Nature Conservancy και άλλοι επενδυτές αποφάσισαν να αγοράσουν μέρος του εθνικούς χρέους του νησιωτικού συμπλέγματος, που ανέρχεται σε 986 εκατ. δολάρια.

Αν το σύστημα δουλέψει, ουσιαστικά η χώρα θα εξασφαλίσει το οικονομικό μέλλον των νησιών του Ινδικού Ωκεανού, που βασίζεται εξ ολοκλήρου στον τουρισμό και την αλιεία. Φυσικά, αντίστοιχα νησιωτικά κράτη περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα του πειράματος και να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, γεγονός που αναμένεται να μεταμορφώσει «προβληματικές» θάλασσες του πλανήτη μας.

Το σχέδιο
Με το νέο πλάνο θα απαγορεύεται η αλιεία στα σημεία βιοποικιλότητας, ώστε να μπορούν να παραμείνουν υγιή και να είναι σε θέση να αντισταθούν στην κλιματική αλλαγή. Το στολίδι βιοποικιλότητας στις Σεϋχέλλες είναι το αρχιπέλαγος Αλντάμπρα, το οποίο φιλοξενεί σπάνια και μοναδικά είδη ζώων.


Η νέα προστατευόμενη περιοχή γύρω από την Αλντάμπρα είναι 74.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα -περίπου όσο το μέγεθος της Σκοτίας- και εκεί θα απαγορεύεται η κάθε εξορυκτική διαδικασία, η αλιεία και εξόρυξη πετρελαίου. Η δεύτερη προστατευόμενη περιοχή είναι 134.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται στο κεντρικό του νησιωτικού συμπλέγματος, στο νησί Μάχε. Στην περιοχή θα επιτρέπονται κάποιες «ελεγχόμενες δραστηριότητες», ωστόσο θα απαγορεύεται η μαζική αλίευση.


Και τα δύο πάρκα καλύπτουν το 15% του ωκεανού των Σεϊχελών, ποσοστό που η κυβέρνηση σκοπεύει να διπλασιάσει το 2021, πολύ περισσότερο από το διεθνή στόχο που έχει τεθεί και βρίσκεται στο 10% έως το 2020.


Βάσει της συμφωνίας αξίας 21 εκατομμυρίων δολαρίων, η ΜΚΟ Nature Conservancy (TNC) και οι επενδυτές πλήρωσαν μέρος του εθνικού χρέους της χώρας (άγνωστο το ποσό), που ανήκει στη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία. Οι Σεϋχέλλες πλέον θα αποπληρώνουν το χρέος μέσω ενός επενδυτικού κεφαλαίου του «Seychelles Conservation and Climate Adaptation Trust».

Το συγκεκριμένο κεφάλαιο θα προσφέρει μειωμένο επιτόκιο στις αποπληρωμές, που σημαίνει πως τα επόμενα 20 χρόνια η κυβέρνηση θα «γλιτώσει» 12 εκατομμύρια, χρήματα που θα επενδύσει στο περιβαλλοντικό πρότζεκτ. Η Οργάνωση μάλιστα συγκέντρωσε ακόμη πέντε εκατομμύρια δολάρια από δωρητές. Σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία του 2016, το χρέος των Σεϊχελών ανέρχεται σε 986 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 69,01% του ΑΕΠ.

Η φιλανθρωπική οργάνωση του χολιγουντιανού αστέρα Λεονάρντο ντι Κάπριο, ο οποίος είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένος με περιβαλλοντικά ζητήματα, έχει ήδη δωρίσει ένα εκατομμύριο για την κάλυψη του χρέους. Ο ίδιος δήλωσε: «Αυτή η προσπάθεια θα βοηθήσει τους κατοίκους να προστατέψουν τον ωκεανό για τις μελλοντικές γενιές και θα λειτουργήσει ως μοντέλο για μελλοντικά θαλάσσια πρότζεκτ παγκοσμίως».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ντιντιέρ Ντόγκλεϊ, επισημαίνει πως η χώρα πραγματικά πιστεύει πως τέτοιες πρωτοβουλίες θα δημιουργήσουν συνθήκες ευημερίας για το λαό και τις κατάλληλες συνθήκες για να αντισταθούν στην κλιματική αλλαγή. Αρκετοί κάτοικοι, πάντως, ανησυχούν πως το σχέδιο θα πλήξει σοβαρά τα νοικοκυριά τους, αφού τα έσοδά τους βασίζονται στην αλιεία, ωστόσο πλέον δεν θα μπορούν να ψαρεύουν σε αρκετές περιοχές.

Μπορεί ο ωκεανός που περιβάλλει τις Σεϊχέλες, να αποτελεί κυριολεκτικά ο πλούτος του νησιωτικού συμπλέγματος και να είναι σε θέση μελλοντικά να διαγράψει μέρος του εθνικού χρέους της, ωστόσο το μεγάλο δίλημμα είναι η πετρελαϊκή εξόρυξη. Σύμφωνα με τον CEO της PetroSeychelles, Πάτρικ Γιόζεφ, στην περιοχή βρίσκονται τεράστια αποθέματα πετρελαίου, μεταξύ αυτών και στην προστατευόμενη ζώνη της Αλντάμπρα, ωστόσο οποιοδήποτε έργο στα πάρκα θα είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί.

Αθηνά Σούτζου
asoutzou@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου



 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ






 μανωλης πετροχειλος


ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ 


ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ  

ΕΑΚ SRVICE CARPTETS4U: ΝΤΥΣΤΕ, ΖΕΣΤΑΝΕΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΟΔΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL ΥΛΙΚΑ & ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ DECOUPAGE - ΕΙΔΗ HOBBY Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ERIODIM ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ MARAS COLLECTIONS ΕΙΔΗ ΓΑΜΟΥ ΒΑΠΤΙΣΗΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ  Laptopgenius > service> smartphone> iphone> samsung> service >Επισκευή > Υπολογιστών > laptop

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ GLASS DRIVE ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΡΥΣΤΑΛΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ 

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ ΙΩΑΝΝΑ > ΑΓΓΕΛΙΚΗ > ΖΕΡΝΟΥ > ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ> ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ >
Share:

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Translate

Η αγορά σας περιμένει να σας εξυπηρέτηση

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΊΤΕ ΣΩΣΤΑ & ΠΡΟΒΛΗΘΕΙΤΕ ΕΞΥΠΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

#Θερινά_Μαθήματα_2020 στο #Φροντιστήριο_ΚΥΡΙΤΣΗΣ






klinostrom

Blog Archive