"Αδιαφόρησε" για την Fitch το Χρηματιστήριο ~ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΦΥΓΜΟΣ

ΕΥΧΕΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ευχές του Δικηγόρου, Νομικού Συνεργάτη Γλυφάδας & Συμβούλου του Υπ. Τουρισμού κ. Αναστάσιου Ε. Θωμαΐδη Ευχές της κ. Ελεονώρα Μαρούλη - Σαπουνάκη Δημοτικού Συμβούλου του συνδυασμού «Η Γλυφάδα μας» Ευχές του Υποψηφίου Βουλευτή (Β Αθηνών - Νότιου Τομέα) κ. Μιχάλη Χριστοφίδη Ευχές του Αντιδημάρχου (Εσόδων & Προγραμματισμού) Γλυφάδας κ. Δημήτρη Νιτσιόπουλου Ευχές Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας - κ. Στέλιου Κουρουπάκη Ευχές της Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας κ. Μπέσσυ Αργυράκη
Ευχές του Δικηγόρου, Νομικού Συνεργάτη Γλυφάδας & Συμβούλου του Υπ. Τουρισμού κ. Αναστάσιου Ε. Θωμαΐδη Ευχές της κ. Ελεονώρα Μαρούλη - Σαπουνάκη Δημοτικού Συμβούλου του συνδυασμού «Η Γλυφάδα μας» Ευχές του Υποψηφίου Βουλευτή (Β Αθηνών - Νότιου Τομέα) κ. Μιχάλη Χριστοφίδη Ευχές του Αντιδημάρχου (Εσόδων & Προγραμματισμού) Γλυφάδας κ. Δημήτρη Νιτσιόπουλου Ευχές Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας - κ. Στέλιου Κουρουπάκη Ευχές της Δημοτικού Συμβούλου Γλυφάδας κ. Μπέσσυ Αργυράκη

ΤΟΠΙΚΑ

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

"Αδιαφόρησε" για την Fitch το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα


"Χλιαρή" ήταν η άνοδος που επιφύλαξε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, στην πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, με τους πωλητές μάλιστα να δίνουν το παρών σε αρκετούς τίτλους του ταμπλό, προκαλώντας μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας.


Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,20% στις 826,46 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 826,41 μονάδων (+0,19%) και 833,21 μον. (+1,01%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 25,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,17%, στις 2.168,50 μονάδες, ενώ στο -0,05% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.138,08 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,08% στις 1.048,62 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στο +1,91%.

Αν και σήμερα αναμενόταν μια πιο "ζωηρή" συνεδρίαση, με τους αγοραστές να δίνουν τον τόνο, η εικόνα της αγοράς δεν ικανοποίησε τους αισιόδοξους, καθώς έδωσε αρκετά μηνύματα σκεπτικών βημάτων. Μάλιστα, αν και η έναρξη της συνεδρίασης έδωσε έναν αέρα επαναφοράς σε επίπεδα ανώτερα των 830 μονάδων, οι πωλητές σε επιλεγμένες μετοχές δεν επέτρεψαν την κίνηση, καθηλώνοντας τον γενικό δείκτη κάτω από το επίπεδο που έχει "αγκυροβολήσει" το τελευταίο 15ήμερο.

Όπως σχολιάζει μάλιστα ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, η αγορά είναι φανερό ότι μαζεύει δυνάμεις για τρίτο μήνα για να μας δείξει την συνέχεια. Ο τραπεζικός κλάδος προσπαθεί να συντηρήσει το επίπεδο πάνω από τις 1.000 που ουσιαστικά έγιναν και οι τελευταίες ΑΜΚ. Το φθινόπωρο και τα stress tests θα μας δείξουν αν χρειάζονται νέα κεφάλαια για την συνέχεια.

Ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος μεσοπρόθεσμα περιμένοντας να δούμε πόσο θα διαρκέσει η "διόρθωση-χώνεμα” τιμών πριν δούμε την συνέχεια. Θυμίζουμε ότι η αγορά ανέβαινε για 6 μήνες και είναι λογικό στα επίπεδα του 850 να έπαιρνε ανάσες και ειδικά από την στιγμή που βγήκαμε στις αγορές και ο στόχος στην παρούσα επετεύχθη. Οι τζίροι στην διόρθωση είναι χαμηλοί ενώ αντίστοιχα ανεβαίνουν στις ανοδικές συνεδριάσεις. Χρειαζόμαστε τζίρους πάνω από τα 70 εκατομμύρια αν θέλουμε να δούμε διάσπαση του 850 επιπέδου, καταλήγει.

Ο σκεπτικισμός δεν περιορίστηκε μόνο στο ΧΑ, αλλά και στην αγορά ομολόγων. Κι ενώ οι αποδόσεις στα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα (2ετία) άγγιξαν το πρωί το 3,25%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 και ένα επίπεδο το οποίο είχαν βρεθεί λίγο μετά την έξοδο στις αγορές στα τέλη του Ιουλίου, ωστόσο στη συνέχεια κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά και διαμορφώνονται στο 3,293%, μην καταφέρνοντας να επεκτείνουν αυτή την βελτίωση.

Και στα 10ετή ομόλογα οι αποδόσεις ξεκίνησαν με τάσεις βελτίωσης μειούμενες κατά 5 μονάδες βάσης στο 5,58%, ωστόσο στη συνέχεια έχασαν την πτωτική τους τάση και διαμορφώνονται κοντά ή και λίγο υψηλότερα από τα επίπεδα της Παρασκευής, γύρω από το 5,615%.

Εκτός του ότι πολλοί ξένοι αναλυτές τονίζουν ότι παρά την αναβάθμιση, τα ελληνικά assets εξακολουθούν να ενέχουν κινδύνους, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές του Capital.gr, με εμπλοκή στην αγορά ομολόγων, η πραγματική "αξιολόγηση" θα φανεί όταν το ελληνικό δημόσιο επιχειρήσει τη δεύτερη έξοδο στις αγορές μέσα στο 2017.

Εκεί θα επιβεβαιωθεί το αν το θετικό "outlook” των οίκων αξιολόγησης, όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, το… αγοράζουν οι θεσμικοί επενδυτές ή αποτελεί μια συγκυριακή κατάσταση που αποτυπώθηκε εν μέρει στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να γίνει πολύ σύντομα – ίσως και στις αρχές του Οκτωβρίου –, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το momentum που υπάρχει στις αγορές λόγω της αμφιθυμίας της ΕΚΤ όσον αφορά το αν θα στραφεί στην πολιτική σταδιακής απόσυρσης από την ποσοτική χαλάρωση στον ορατό χρονικό ορίζοντα ή όχι.

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil, στήριξε το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη, με το δικό της +2,62%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και Λάμδα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, Eurobank και ΟΠΑΠ, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Folli Follie, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Βιοχαλκο και Alpha Bank. Μάλιστα, η τελευταία μηδένισε τα ενδοσυνεδριακά της κέρδη, τα οποία έφτασαν έως και το +2,37%.

Στον αντίποδα, η Jumbo, η Εθνική και η Attica Bank έκλεισαν με απώλειες άνω του 1%, με τις δύο τελευταίες να ανατρέπουν τα κέρδη της συνεδρίασης, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Grivalia, Τιτάν, ΕΕΕ, ΟΛΠ, Σαράντης και ΔΕΗ.

Share:

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Translate

Η αγορά σας περιμένει να σας εξυπηρέτηση

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΊΤΕ ΣΩΣΤΑ & ΠΡΟΒΛΗΘΕΙΤΕ ΕΞΥΠΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

#Θερινά_Μαθήματα_2020 στο #Φροντιστήριο_ΚΥΡΙΤΣΗΣ






klinostrom

Blog Archive